-

Gözden kaçırmayın

Müftülük, Aktar Esnafını Ziyaret EttiMüftülük, Aktar Esnafını Ziyaret Etti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Kayseri Bilim Merkezi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin artık ithal teknolojilerle yetinmeyen, dünyaya teknoloji ihraç eden bir ülke olduğunu belirtti. Göktaş, kadınların ve kız çocuklarının teknolojik ürünlerin ihraç edilmesinde ve çalışmaların yapılmasında büyük rol oynadıklarını vurguladı.

Teknolojinin hızla geliştiği ve dünyanın değiştiği bir dönemde olduğumuzu söyleyen Göktaş, 2025 yılına kadar birçok iş kolunun işlevini yitireceğini ve teknoloji temelli yeni iş kollarının ortaya çıkacağını ifade etti. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Raporu'na göre, 21. yüzyılda mesleklerin yüzde 75'inin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik içerikli olacağının altını çizen Bakan Göktaş, bu nedenle kadınların dijital yetkinlik kazanarak çalışmalarında yer almalarının önemli olduğunu belirtti. Türkiye'de kadınların internet kullanım oranının erkeklere göre yüzde 10 daha az olduğunu ve dünya genelinde kadınların erkeklere kıyasla yüzde 21 daha az cep telefonu kullandığını da dile getirdi.

Göktaş, yapılan çalışmaların kadınların teknolojiye erişiminde ve STEM alanlarında yeterince temsil edilmediklerini gösterdiğine dikkat çekti. STEM alanlarında cinsiyet farkının azaltılmasıyla istihdam ve üretkenliğin artacağını ve kadınların bireysel olarak güçlenmelerinin yanında ülke ekonomisine de katma değer sağlayacağını söyledi. Kadınların STEM alanlarını keşfederek başarılı rol modellerle karşılaşmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Göktaş, kız çocuklarının iyi eğitim almaları ve kariyerlerinde ilerlemeleri için büyük çaba sarf ettiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı ve eşi Emine Erdoğan'ın liderliğiyle kız çocuklarının eğitimine destek verdiklerini ve üniversite eğitimine başlayan kızların oranının yüzde 50'yi aştığını ifade etti. Kadınların teknoloji alanındaki çalışmalarda büyük başarılar elde ettiklerini ve bu alanda ürettiğimiz her teknolojik üründe kadınların izinin olduğunu söyledi. Bakan Göktaş, bilim kadınlarına ve bilime emek verenlere teşekkür etti.

Kayseri Bilim Merkezi'nde TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirilen "G Kuvveti Bisikleti"ni de deneyen Bakan Göktaş, astronotların maruz kaldığı G kuvvetini tecrübe etme imkanı bulduğunu belirtti. Göktaş, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kayseri Bilim Merkezi'nin Türkiye'deki sayılı merkezlerden biri olduğunu ve hem küçük hem de büyüklerin bilimi sevmeleri için imkanlar sağladığını dile getirdi.

Ardından, Kayseri'nin Melikgazi ilçesindeki İhtisaslaştırılmış Çocuk Evleri Sitesi'nin açılışına katılan Bakan Göktaş, ihtisaslaştırılmış 180 çocuk evleri sitesinde güven içinde yetişen çocuklara devlet koruması sağladıklarını söyledi. Göktaş, çocukların ve gençlerin sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılmasının önemine değinerek, bu çocuklara desteklerini ve hizmetlerini sürdüreceklerini vurguladı. Göktaş ayrıca, Kocasinan Belediyesi tarafından yapılan Kocasinan Akademi'nin açılışına da katıldı ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti. 2024'ün yerel yönetimlerde Türkiye Yüzyılı'nın başladığı yıl olacağını söyleyen Göktaş, yaşayan şehirler için hizmet vizyonunu geliştireceklerini ve aile yapısını korumaya devam edeceklerini ifade etti.